Ekspresowe lunchowe sałatki

Zdarza się, że nie mamy czasu przygotowywać skomplikowanych dań na lunch lub obiad. Dlatego doskonałym rozwiązaniem są ekspresowe sałatki, które można przyrządzić w mniej niż pół godziny. Oto najlepsze przepisy na sałatki lunchowe, które można zabrać ze sobą z domu.

Sałatka pieczarkowa

Pieczarki to dość niepozorny składnik potraw, jednak doskonale smakują w różnorodnych sałatkach. Sałatka pieczarkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Należy przygotować następujące składniki:

  • ryż (1 worek)
  • pieczarki (500 g)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • czosnek (3 ząbki)
  • natka pietruszki (2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku

Ryż przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, a pieczarki gotujemy w osolonej wodzie w całości przez około 5 minut. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę. Składniki łączymy z majonezem, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Aby nadać jeszcze więcej smaku i aromatu, można sałatkę udekorować natką pietruszki.

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z makaronem z zupek chińskich jest niezwykle szybkim daniem lunchowym. Wystarczy tylko połączyć kilka składników:

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (3 łyżki)
  • zupki chińskie (łagodna i pikantna)
  • pomidor (1 sztuka)
  • szynka konserwowa (200 g)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • por (50 g)
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z zupek chińskich wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem (pół litra) i dodajemy zawartość saszetek. Dokładnie mieszamy i czekamy kilka minut, aż makaron wchłonie wodę. Następnie pomidory i szynkę kroimy w grubą kostkę, pora w cienkie krążki i delikatnie solimy. Do ostudzonego makaronu dodajemy pomidora, szynkę, pora, majonez, groszek. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. To wszystko!

Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami

Sałatka z ciecierzycy to pożywne i sycące danie lunchowe, które można zrobić w bardzo krótkim czasie. Należy przygotować następujące składniki:

  • ciecierzyca (2 puszki)
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • mięta (1 pęczek)
  • cebula dymka (3 sztuki)
  • pomidorki koktajlowe (250 g)
  • oliwa (4 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • czarne oliwki (1 szklanka)
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę z zalewy, a następnie siekamy pietruszkę, miętę i dymkę. Do ciecierzycy dodajemy połówki pomidorków, oliwę, sok z cytryny, posiekane zioła i oliwki. Teraz wystarczy tylko wymieszać sałatkę i doprawić solą oraz pieprzem. To znakomita kompozycja smaków i aromatów, która umili przerwę lunchową!

Sałatka owocowa

A może pyszna i oryginalna w smaku sałatka owocowa? To dość niecodzienny przepis, ponieważ łączy w sobie słodkie owoce i wytrawnego kalafiora. Zdecydowanie warto sprawdzić ten niekonwencjonalny smak! Składniki na sałatkę:

  • majonez (2 łyżki)
  • kalafior (1 sztuka)
  • brzoskwinie (1 puszka)
  • ananas (1 puszka)
  • natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
  • płatki migdałowe (1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności należy podzielić kalafiora na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Brzoskwinie i ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Gdy kalafior ostygnie, należy połączyć go z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatka doskonale smakuje posypana uprażonymi płatkami migdałowymi.