Zdarza się, że nie mamy czasu przygotowywać skomplikowanych dań na lunch lub obiad. Dlatego doskonałym rozwiązaniem są ekspresowe sałatki, które można przyrządzić w mniej niż pół godziny. Oto najlepsze przepisy na sałatki lunchowe, które można zabrać ze sobą z domu.
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki to dość niepozorny składnik potraw, jednak doskonale smakują w różnorodnych sałatkach. Sałatka pieczarkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Należy przygotować następujące składniki:
- ryż (1 worek)
- pieczarki (500 g)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- czosnek (3 ząbki)
- natka pietruszki (2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Ryż przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, a pieczarki gotujemy w osolonej wodzie w całości przez około 5 minut. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę. Składniki łączymy z majonezem, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Aby nadać jeszcze więcej smaku i aromatu, można sałatkę udekorować natką pietruszki.
Sałatka z zupek chińskich
Sałatka z makaronem z zupek chińskich jest niezwykle szybkim daniem lunchowym. Wystarczy tylko połączyć kilka składników:
- Majonez Dekoracyjny WINIARY (3 łyżki)
- zupki chińskie (łagodna i pikantna)
- pomidor (1 sztuka)
- szynka konserwowa (200 g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- por (50 g)
- sól i pieprz do smaku
Makaron z zupek chińskich wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem (pół litra) i dodajemy zawartość saszetek. Dokładnie mieszamy i czekamy kilka minut, aż makaron wchłonie wodę. Następnie pomidory i szynkę kroimy w grubą kostkę, pora w cienkie krążki i delikatnie solimy. Do ostudzonego makaronu dodajemy pomidora, szynkę, pora, majonez, groszek. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. To wszystko!
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Sałatka z ciecierzycy to pożywne i sycące danie lunchowe, które można zrobić w bardzo krótkim czasie. Należy przygotować następujące składniki:
- ciecierzyca (2 puszki)
- natka pietruszki (1 pęczek)
- mięta (1 pęczek)
- cebula dymka (3 sztuki)
- pomidorki koktajlowe (250 g)
- oliwa (4 łyżki)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- czarne oliwki (1 szklanka)
- sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę z zalewy, a następnie siekamy pietruszkę, miętę i dymkę. Do ciecierzycy dodajemy połówki pomidorków, oliwę, sok z cytryny, posiekane zioła i oliwki. Teraz wystarczy tylko wymieszać sałatkę i doprawić solą oraz pieprzem. To znakomita kompozycja smaków i aromatów, która umili przerwę lunchową!
Sałatka owocowa
A może pyszna i oryginalna w smaku sałatka owocowa? To dość niecodzienny przepis, ponieważ łączy w sobie słodkie owoce i wytrawnego kalafiora. Zdecydowanie warto sprawdzić ten niekonwencjonalny smak! Składniki na sałatkę:
- majonez (2 łyżki)
- kalafior (1 sztuka)
- brzoskwinie (1 puszka)
- ananas (1 puszka)
- natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
- płatki migdałowe (1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności należy podzielić kalafiora na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Brzoskwinie i ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Gdy kalafior ostygnie, należy połączyć go z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatka doskonale smakuje posypana uprażonymi płatkami migdałowymi.