Czasami indyk wychodzi suchy i bez smaku. Jak temu zapobiec? Najprostszym sposobem na przyrządzenie soczystego mięsa jest uduszenie go w aromatycznym sosie pieczeniowym. Ponadto filetów nie należy zbyt mocno rozbijać, ponieważ powoduje to wyciekanie soku, a w konsekwencji wysuszenie. Jak przygotować pyszne dania z indyka? O czym jeszcze warto pamiętać?
Jak przygotować indyka? Kilka prostych zasad
Pierwszą podstawową zasadą przygotowywania indyka jest trzymanie się czasu smażenia. Filety należy smażyć 3-4 minuty – wówczas mięso nie będzie twarde ani suche. Im mniejsze kawałki, tym krótszy czas smażenia. Warto również pamiętać o odpowiednim rozmnażaniu mięsa. Filety należy zanurzyć w wodzie i umieścić w lodówce, nie poleca się natomiast rozmrażania mięsa w mikrofalówce. Ponadto przed pieczeniem lub smażeniem warto obtoczyć indyka w mieszance przypraw, dzięki czemu mięso będzie bardzo aromatyczne. Dobrą praktyką jest zapiekanie filetów pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C – sos nie wyparuje, a mięso będzie soczyste.
Pieczeń z indyka z morelami
Indyk z morelami z tego przepisu wychodzi miękki, soczysty, o wyrazistym smaku i zapachu. Mięso z indyka będzie bardzo aromatyczne, jeżeli przed pieczeniem oprószymy je odpowiednimi przyprawami. W tym przypadku sprawdzi się Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Mięso warto piec wraz z sosem, który jeszcze bardziej podkreśli jego smak. Możemy go stworzyć tylko z kilku składników, czyli cebuli, moreli i śmietany. Znakomity efekt gwarantowany! Oto dokładny przepis:
- Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku)
- Filet z indyka (800 g)
- Morele suszone (200 g)
- Masło (3 łyżki)
- Cebula (1 duża sztuka)
- Śmietana 30% (3 łyżki)
Zanim przystąpimy do pieczenia indyka, należy go oprószyć przyprawami i pozostawić na kilka minut. W tym czasie moczymy, a następnie siekamy 6 moreli i kroimy drobno cebulę. Należy poddusić cebulę na maśle, dodać pokrojone morele, pół szklanki wody i śmietanę. Całość chwilę gotujemy i miksujemy na gładki sos. Filety z indyka układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 1 łyżką masła, następnie polewamy sosem i obkładamy pozostałymi morelami. Indyka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni c. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Sznycel z indyka z mozzarellą
Sznycle z indyka pieczone z mozzarellą to sycące i mało czasochłonne danie, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Jakie składniki będą potrzebne na dwie porcje?
- Sznycle z indyka (2 sztuki)
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Olej (2 łyżki)
- Sos pieczeniowy jasny WINIARY (1 opakowanie)
- Śmietana (50 ml)
- Ocet balsamiczny (1 łyżka)
- Mozzarella (1 kulka)
- Bazylia (6 liści)
W pierwszej kolejności należy oprószyć mięso solą i pieprzem, a następnie smażyć z obu stron przez około 5 minut. Sznycle przekładamy na talerz, a na patelnię wlewamy sos. Jego przygotowanie jest proste – trzeba połączyć śmietankę i wodę z sosem pieczeniowym. Całość doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie dolewamy ocet balsamiczny i wkładamy sznycle. Plastry mozzarelli należy ułożyć na mięsie i dusić pod przykryciem przez kilka minut do rozpuszczenia sera. Na koniec wystarczy tylko udekorować sznycle z indyka poszatkowaną bazylię i gotowe! Mięso doskonale komponuje się z makaronem, na przykład muszelki.