Karkówka, kiełbasa, kaszanka, drób – te grillowane dania doskonale zna każdy z nas. Aby przygotować swoim gościom niespodziankę, warto sięgnąć głębiej i poszukać inspiracji na mniej oczywiste dania przygotowywane na ruszcie, które smakują naprawdę wyśmienicie. Liczy się kreatywny pomysł, aromatyczne przyprawy i smakowite dodatki. Oto kilka przepisów, którymi z pewnością zaskoczysz znajomych zaproszonych na grilla.
Szaszłyki zawijane z parówek
Grillowanie parówek nie jest zbyt popularne, chociaż na co dzień sięgamy po nie dość często. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je na ruszcie, jednak nie w całości, a w postaci interesujących szaszłyków. Do ich przygotowania przydadzą się cienkie parówki, a także cukinia i olej oraz ulubione przyprawy.
Cukinię należy pokroić w cienkie plastry. Powinno się to udać bez problemu, jeśli użyjemy obieraczki do warzyw. Czynność nie wymaga szczególnej wprawy. Z kolei parówki należy obrać i pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Plastry cukinii należy obficie nasmarować mieszanką oleju i ulubionej przyprawy warzywnej, która znacznie urozmaici jej smak. Następnie owijamy nimi kawałki parówek i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Pieczenie powinno potrwać około 10 minut. Szaszłyki doskonale smakują z wyrazistym sosem, na przykład Sosem czosnkowym WINIARY.
Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw
Wiele osób uwielbia grillowane warzywa, jednak nie uważa ich za wystarczająco sycące. Zwykle stanowią one zatem dodatek do mięsa. W tym przepisie skorzystamy z nieco innej koncepcji, w której grillowane warzywa połączone zostaną z kaszą kuskus, przy okazji danie stanie się więc odpowiednie także dla wegetarian. Do przygotowania dania skorzystamy z bakłażana, czerwonej papryki, cukinii, czerwonej cebuli i papryczki chili.
Warzywa należy przekroić na połówki lub nieco mniejsze fragmenty, a następnie grillować przez około 10 minut z różnych stron. Gdy będą gotowe, kroimy je w grubą kostkę i mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą kuskus. W tym momencie do gry wkraczają również przyprawy. Z pewnością przydadzą się uniwersalna mieszanka warzywna, kminek, słodka papryka i inne ulubione zioła. Całość warto również skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie wymieszać. Nie zaszkodzi również dodanie smakowitego sosu.
Pieczarki faszerowane z grilla
Wielu miłośnikom dań z rusztu pieczarki z grilla same w sobie mogą wydawać się monotonne, a ich zastosowanie ogranicza się najwyżej do nadziewania na szaszłyki. Z pewnością te osoby nie miały jeszcze okazji spróbować wykwintnych pieczarek faszerowanych. Warto zrealizować ten przepis, ponieważ przekąska jest naprawdę smakowita, a jednocześnie dość prosta w przygotowaniu.
Najlepiej wybrać duże pieczarki, które po umyciu i obraniu pozbawiamy nóżek. Nie wolno ich jednak wyrzucać, ponieważ staną się podstawą farszu. Drobno posiekane nóżki mieszamy następnie z serem twarogowym i wypełniamy nimi kapelusze grzybów wcześniej oprószone ulubioną mieszanką warzywną, na przykład Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Pieczarki warto jeszcze posypać tartym serem, a na samym końcu wbić do nich przepiórcze jajko. Po 10 minutach grillowania powinny być gotowe. Wówczas możemy podawać je ze świeżo posiekaną natką pietruszki oraz ulubionym sosem, na przykład wyrazistym Sosem tatarskim WINIARY.
Który z przepisów stanie się hitem podczas najbliższego grilla?